Return to site

Hur Man Gör För Att Förhindra Att Bilen Planar Under Våta Förhållanden

Det är bra att förstå vad vattenplaning är och vad som orsakar det. Vattenplaning inträffar när det finns vatten på vägbanan och däcken inte kan avlägsna vattnet effektivt vilket resulterar i att däcket skjuts på toppen av vattenskiktet och därför tappar kontakten med vägen.

sommardäcken

Det är bra att förstå vad vattenplaning är och vad som orsakar det. Vattenplaning inträffar när det finns vatten på vägbanan och däcken inte kan avlägsna vattnet effektivt vilket resulterar i att däcket skjuts på toppen av vattenskiktet och därför tappar kontakten med vägen. Detta är samma fenomen som när du når det tillståndet med en båt och du glider på toppen av vattenytan. När däcken glider ovanpå vattnet har du i princip ingen förmåga att styra eller kontrollera bilen.

 

Eftersom detta kan vara en mycket farlig händelse har däcktillverkarna lagt mycket forskning och utveckling i att förbättra däckens förmåga att förhindra att detta fenomen uppstår eller åtminstone begränsa möjligheten och därmed göra sommardäcken säkrare. För vinterdäcken måste du kunna hantera slaskplaning, vilket är liknande men uppstår när du har mycket våt snö och vatten. För allvädersdäck måste de behöva hantera både vatten- och slaskplaning.

 

Om du upplever vattenplaning under körning måste du kontrollera dina däck. Det huvudsakliga problemet tenderar alltid att vara att dina sommardäcken är slitna eller av låg kvalitet som inte har goda egenskaper för att förhindra vattenplaning. Det har införts många däckteknologier för att förbättra deras förmåga att förhindra vattenplaning, så länge slitbanans mönsterdjup är över 4 mm bör däcken kunna ta bort vattnet för att förhindra att det händer. Men om du kör med mycket hög hastighet blir det allt svårare att förhindra det. När du köper sommar- eller allvädersdäck för den varma säsongen måste du se till att de har god förmåga att förhindra det.

 

Om du har däck som är bra på att förhindra vattenplaning och se till att du har rätt däcktryck och att slitbanans mönsterdjup är mer än 4 mm, om du kör med en hastighet som är anpassad till omständigheterna, är din chans att uppleva vattenplaning bör vara mycket begränsad. Det är också viktigt att kontrollera att alla fyra däck är i goda förhållanden, så att du inte bara kontrollerar ett däck. Förutom däckkvaliteten är hastigheten av yttersta vikt, eftersom ju snabbare du kör, desto snabbare måste vattnet skjutas bort.

 

De flesta förbättringar för däcken är inriktade på att förbättra hastigheten att vattnet kan tas bort genom olika kanaler i slitbanan och dess förmåga att lagra vatten. Lagring av vatten gör att vattnet kan förbli i slitbanan och detta är mycket beroende av slitbanans djup. Hastighetsförbättringarna har gjorts genom att förbättra flödet till sidorna genom polerade spår och lundkonstruktion. Dessa förbättringar jämfört med ett däck som inte har implementerat många av dessa kommer att bli betydligt sämre under dessa förhållanden.

 

För mer information om att välja däck som är bra på att förhindra vattenplaning, besök: www.nokiantyres.se