Return to site

När bör du ha dedikerade däck

När du kör din bil under vinterförhållanden kan du antingen välja däck som är dedikerade och därför är utformade för den specifika säsongen eller sedan använda däck som är hybrid mellan sommar- och vinterdäck för den kalla och varma säsongen.

· dubbdäck
dubbdäck

När du kör din bil under vinterförhållanden kan du antingen välja däck som är dedikerade och därför är utformade för den specifika säsongen eller sedan använda däck som är hybrid mellan sommar- och vinterdäck för den kalla och varma säsongen. Dessa däck kallas allvädersdäck och kan säkert användas under alla väderförhållanden. De kan hantera snö och is på vintern och torra och våta vägar under våren, sommaren och hösten.

När du har dedikerade däck kan de bättre hantera specifikationerna för varje säsong bättre än ett hybriddäck som måste tillgodose både varmt och kallt väder. För sommardäck kan de fokusera på att se till att gummiblandningen är optimerad för varma temperaturer och att slitbanan är optimerad för våt och torr väg och är bra för att förhindra vattenplaning. För vinterdäcken kan du bara fokusera på att däcken ska förbli sin flexibilitet och mjukhet vid låga temperaturer och ha bra grepp på snö och is, med en slitbanekonstruktion som kan innehålla metallbultar för dubbdäck eller sedan kryo-kristaller för de dubbfria däcken. Detta för att säkerställa att de kan ge tillräckligt grepp om vinterförhållandena för säker körning.

När du istället har allvädersdäck som måste utformas för hela temperaturområdet och väderförhållandena, måste du offra en del prestanda för att få övertygelsen om att ha ett set eller däck under hela säsongen. Förutom bekvämligheten har du också säkerheten genom att du alltid har däck som är säkra att köra med oavsett väderförhållanden. Det kräver dock att du köper däck av hög kvalitet som har fått bra resultat i oberoende däcktester, så att de uppvisar goda egenskaper under de kritiska väderförhållandena.

När du bara använder en uppsättning däck måste du se till att du övervakar slitbanedjupet och roterar däcken när du ser att det är en skillnad på mer än 2-3 mm mellan det främre och det bakre däcket. Det är också värt att en däckverkstad kontrollerar däcken samtidigt som de roteras eftersom du inte utsätter däcken för den inspektion som normalt skulle hända när du växlar mellan sommar- och vinterdäck. Däcken bör kontrolleras med avseende på däcktryck, mönsterdjup och konstiga slitage.

Generellt kan du dra slutsatsen att det är bättre att ha dedikerade vinterdäck om du har riktiga vinterförhållanden varje år där du bor. Om du bor i ett område där vintrarna ibland kan komma, men det tenderar inte att hänga för länge eller inte vara särskilt stränga, skulle allvädersdäck vara ett optimalt val. Båda är säkra att använda, men med dedikerade däck får du bättre prestanda, vilket motiverar behovet av förändring under svåra vinterförhållanden.

För mer information om dedikerade sommar- och vinterdäck, besök: https://www.nokiantyres.se/